Choosing Curtis Samuel with their second pick helps the Carolina Panthers by adding another weapon to the offense. The 2017 NFL Draft now sits in the past as teams and fans Kelvin Benjamin Jerseys continue to review every single pick. The Carolina Panthers came into the draft with the need to fill a number of voids on the offense. Cam Newton is a Greg Olsen Jerseys dynamic player, but he cannot carry the load on his own. With their second pick in the draft (40th overall) the Panthers selected Ohio State wide receiver, Curtis Samuel. When talking Luke Kuechly Jerseys about Samuel, the focus immediately turns to his game changing speed. He put up an impressive 4.31-second time in the 40-yard dash at the Combine, which turned heads coming into the draft.The most obvious benefit is the fact that he can help replace what the Panthers lost in Ted Ginn Jr. Ginn joined the New Orleans Saints during the offseason, creating a void in the slot and down the field. Ginn's most productive seasons came Jonathan Stewart Jerseys while playing with Newton who looked to him to stretch the field. Samuel can assist the Panthers in the same way. He averaged 11.7 yards per reception in three years with the Buckeyes, a trend that could continue in Carolina. When paired with the size of Greg Olsen, Kelvin Benjamin and Devin Funchess, Samuel becomes an immediate threat on the field.Then there's the Panthers running attack. Carolina uses a running back by committee, which included the use of their wide receivers in trick plays. Samuel can fill that role as he has Star Lotulelei Jerseys experience playing out of the backfield. In his three years at Ohio State he earned 1,286 yards on the ground and 15 touchdowns. That experience is valuable to a team that is prepared to make a transition in their running attack. Christian McCaffery is coming in as a potential replacement to Jonathan Stewart and having Samuel as a relief helps keep the pressure of him and Newton.

Strona główna O miodzie

Miód jest jednym z najwspanialszych darów jakie podarował nam Stwórca.

Miód pszczeli to jedna z wielu substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura.
Nie jest to jednak taka zwykła substancja. Jest to drogocenny dar ofiarowany nam przez przyrodę i pszczoły. Wytwarzany jest przez pszczołę miodną z nektaru lub spadzi, a także z obu tych surowców . Gdy pszczoły-zbieraczki przyniosą do ula nektar podlega on wielu zmianom chemicznym, by stać się miodem. Miód najczęściej pochodzi z nektaru wielu różnych kwiatów, które kwitną w okolicach pasieki i wtedy nazywamy go miodem wielokwiatowym. Jednak w regionach gdzie dominuje roślinność jednego gatunku można otrzymać tzw. miody odmianowe. Różne gatunki miodu mają różne kolory, odmienne konsystencje oraz zapach i smak. Właściwości lecznicze miodu są znane ludzkości od zarania dziejów. Z uwagi na zawarte w nich substancje lecznicze, cukry proste, kwasy organiczne i enzymy, miody gatunkowe stosowane są pomocniczo w określonych schorzeniach. Pozwolimy sobie pokrótce je omówić.

Należy pamiętać, że krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym.

 

Miody jasne

Miód akacjowy - ma barwę jasnokremową, przechodzącą w bezbarwną, a po skrystalizowaniu od białej do słomkowej. Ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnego nieżytu żołądka, zapaleń błony śluzowej i stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Ze względu na dużą zawartość frutozy bardzo długo krystalizuje.

Jeśli zgaga Ci doskwiera,
Jeśli wrzód w żołądku wzbiera,
Miód z akacji Cię wspomoże,
Śluzu doda, kwasy zmoże.

Miód rzepakowy - w stanie płynnym jest bezbarwny albo w kolorze słomkowym. Po skrystalizowaniu jest barwy białokremowej. Jest stosowany w chorobach układu krążenia(miażdżyca), w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach skóry. Miód rzepakowy wyrównuje w organizmie niedobory potasu oraz obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Ze względu na dużą zawartość glukozy szybko krystalizuje, a jego wygląd przypomina wtedy smalec.

Boli serce, bok drętwieje,
Już miażdżyca ma nadzieję.
Zawał, zator, nadciśnienie?
Nic z tych rzeczy, ozdrowienie.
Co sprawiło stan odnowy?
Propolis i miód rzepakowy.

Miód lipowy - płynny ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, jednocześnie zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą. Wyróżnia się silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy. W smaku jest dość ostry a nawet lekko gorzkawy. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, wykrztuśne i uspokajające. Miód lipowy stosowany jest w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, angin, zapalenia zatok obocznych nosa, zapalenia oskrzeli oraz w chorobach dróg moczowych i reumatycznych. Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.

Kiedy grypa znów Cie zmoże,
Miód lipowy Ci pomoże.
On wyleczy Cię z anginy,
Bez brania tetracykliny.

Miód malinowy - barwy złocistej lub słomkowej. Podczas krystalizacji jaśnieje. Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Podawany jest również w niedokrwistości i miażdżycy.

Miód koniczynowy - z koniczyny białej kolor ma słomkowy o słodkim smaku; z czerwonej - łososiowy, lekko kwaśny. Działa uspokajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii.

Miód nawłociowy - barwy jasnej żółtej, posiada wyjątkowy, lekko kwaskowy smak, często krystalizuje do konsystencji kremu.
Zastosowanie lecznicze: stosowany w leczeniu układu moczowego, prostacie, dróg żółciowych oraz stawów. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych.

Miody ciemne

Miód wielokwiatowy - zbierany jest z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Kolor od jasno- do ciemnobrązowego. Zapach zależy od zebranego nektaru. Stosowany przeciw anemii i przeciwalergiczny.

Miód gryczany - kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego. Ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku ostry, lekko piekący. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach.

Miód wrzosowy - ma kolor brunatny i ostry, gorzkawy smak. Posiada właściwości lecznicze przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit. Działa uspokajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii.

Miody spadziowe

Miód ze spadzi drzew iglastych -zazwyczaj szarozielony, o delikatnym smaku, mało słodki. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego. Przeciwdziała promieniowaniu jonizującemu. Polecany dla dzieci.

Miód ze spadzi drzew liściastych - głównie lipy, klonu, jawora. Kolor od zielonkawozłocistego do szarozielonego, cierpki w smaku. Ma właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące.

Miód mieszany spadziowo-nektarowy - kolor brunatnozielony. Ma dużą aktywność antybiotyczną.

 

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.
Wykorzystano fragmenty wierszy Jerzego Gali.





Kto nas ogląda?
Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości 
Polecane linki
Warto zerknąć:
O opryskach trujących pszczoły rozmawiał nasz pszczelarz w programie Tydzień w TVP1 dnia 14.05.2017
O pszczołach oglądaj od 00:22:10.
O kradzieżach uli w naszej okolicy informowała TVP1 w programie Agrobiznes dnia 13.04.2017r O pszczołach ogladaj od 00:04:55.
Nowy Dzwon o pszczelarstwie
Relacja z III Mazowieckiej Konferencji Pszczelarskiej w Mińsku Mazowieckim
WZP Warszawa
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie.
Regionalny Związek Pszczelarzy w Siedlcach
Bardzo cenimy sobie współpracę z Regionalnym Związkiem Pszczelarzy w Siedlcach