- Udział
pszczół w zapylaniu roślin owadopylnych wynosi 60-90%. Trzmiele zapylają
10-15% a pozostałą część kwiatów pszczoły samotnice, osy, muchówki i
niektóre chrząszcze.
- W
poszukiwaniu pożytku pszczoła penetruje obszar w promieniu 3-4 km wokół
ula. Jednak efektywny zbiór nektaru i pyłku odbywa się w odległości do 2
km od pasieki.
- Jedna
pszczoła przynosi w wolu miodowym jednorazowo 40-50 mg nektaru (sama waży
około 110 mg). Im dalej leci po pożytek, tym mniej przynosi go do ula.
Przy odległości 3 km zużycie własne sięga 70% wyjściowej masy ładunku. Oto
dlaczego stawia się pasieki możliwie najbliżej roślin pożytkowych.
- Spożywając
1 kg miodu pszczoły wydzielają około 1450 g dwutlenku węgla i 500 g wody w
postaci pary. Jeśli zatem rodzina pszczela spożyje w ciągu zimy np. 8 kg
zapasów, to wiąże się to z koniecznością odprowadzania z ula około 12 kg
dwutlenku węgla i około 4 kg wody.
- Z
ustaleń socjologów wynika, że wśród ludzi żyjących powyżej 100 lat
przeważają pszczelarze i członkowie rodzin pszczelarzy.
- Systematyczne
spożywanie miodu sprzyja nagromadzeniu w tkankach mięśniowych człowieka
znacznych ilości glikogenu decydującego o zdolności podjęcia przez niego
dłuższego wysiłku.
- Trutnie,
będące z natury kosmopolitami, nie uznają żadnych związków pokrewieństwa i
mogą nie niepokojone swobodnie wchodzić do jakiegokolwiek ula jak do
swojego (także w sąsiednich pasiekach).
- Od
60% do 85% pyłku zbierają pszczoły w godzinach 10-12 i 14-16. Maksymalne
zbiory dzienne 1 rodziny pszczelej wynoszą 400-500 g. Na 2-3 plastrach w
rodzinie pszczelej powinno być od 1,5 do 2,5 kg pierzgi.
- Pszczoła
miodna rozróżnia dokładne stężenie cukru w roztworach. Roztwór zawierający
mniej niż 5% cukru nie jest odróżniany od zwykłej wody, a zatem nie
stanowi dla pszczół wziątku węglowodanowego. Pszczoły rasy kaukaskiej
pobierają nektar o niższej zawartości cukru i przez to lepiej wykorzystują
jego zasoby w przyrodzie.
- Pszczoła
robotnica w czasie jednego lotu odwiedza 100 do 150 kwiatów.
- Matka
pszczela żyje 50-60 razy dłużej od pszczół robotnic.
- W
temperaturze 8-13°C miód krystalizuje szybciej niż w temperaturze
20-25°C. W plastrach ciemnych miód krystalizuje się kilkakrotnie
szybciej niż w jasnych.
- Dowodem
na to, że już jednodniowe larwy pszczele i mateczne karmione są różnym
mleczkiem jest fakt, iż z jednodniowej larwy przeniesionej z matecznika do
komórki pszczelej nie udaje się wychować pszczoły robotnicy.
- Świeży
nektar zawiera 24-97% wody, zaś nektar pobrany z wola miodowego
powracających do ula zbieraczek 60-80% wody. W ciągu 3-4 dni po złożeniu
nektaru w komórkach plastra, pszczoły obniżają ilość zawartej w nim wody
do 18%.
- Dobre
zapylenie 1 ha różnych upraw wymaga określonej liczby rodzin pszczelich:
koniczyna czerwona – 3-5, słonecznik – 1-2, koniczyna biała, rzepak,
gorczyca, gryka – 2-3, wiśnie, czereśnie i śliwy – 3-4.
- Do
obliczenia młodych pszczół, jakie wygryzą się z zaczerwionego plastra,
przyjmuje się, że na powierzchni 1 dm2 plastra znajduje się jednostronnie
400 komórek pszczelich lub 260 trutowych.
- Od
chwili złożenia jaja do zasklepienia komórki każda larwa odwiedzana jest
przez pszczoły karmicielki około 10 000 razy.
- Czyszczeniem
komórek plastrów w gnieździe pszczoły miodnej zajmują się młode robotnice
od chwili wygryzienia przez około 3 dni.
- Karmieniem
larw pszczelich zajmują się w ulu młode robotnice w wieku 4-13 dni. Przez
pierwsze 3 dni produkują one mleczko, którym karmione są larwy młodsze. W
następnych dniach zajmują się karmieniem larw starszych, odżywianych
mieszaniną pierzgi i rozrzedzonego miodu.
- Funkcję
pszczół strażniczek pełnią pszczoły robotnice z grupy pszczół lotnych w
wieku 10-16 dni, tj. przed przystąpieniem do pracy przy zbiorze nektaru i
pyłku. Pszczoły strażniczki wpuszczają do ula bez przeszkód wszystkie
zbieraczki wracające z pożytkiem (nawet jeśli pochodzą z obcych rodzin).
- Loty
godowe podejmowane są przez młode matki pszczele w wyniku popędu
płciowego, pojawiającego się u nich około piątego dnia życia. Popęd
płciowy u matki wygasa po jej unasiennieniu, a gdy nie zostaje
unasienniona – około 30 dnia życia.
- Współcześnie
na kuli ziemskiej istnieje 25-30 tys. bardzo zróżnicowanych gatunków pszczół.
Ich wspólną cechą jest m.in. odżywianie się pyłkiem i nektarem kwiatowym.
- Aby
zebrać nektar potrzebny do wyprodukowania 1 kg miodu, pszczoły muszą
odwiedzić około 4 milionów kwiatów. Jedna robotnica oblatuje w ciągu dnia
około 7 tys. kwiatów. Pszczoły wydzielające 1 kg wosku spożywają
3,5-4 kg miodu. Zabiegi pszczelarza uniemożliwiające pszczołom budowę
nowych plastrów wcale nie ograniczają ilości spożywanego przez nie miodu,
zaś wydzielany wosk jest bezpowrotnie tracony.
- Prędkość lotu pszczoły robotnicy dostosowana jest do potrzeb. Bez obciążenia wziątkiem pszczoła leci z prędkością do 65 km/godz., zaś niosąc ładunek pyłku i nektaru tylko z prędkością 20-30 km/godz. W rodzinach przygotowujących się do rójki, już na kilka dni przed wyjściem roju, pojawiają się „kwatermistrze” – robotnice poszukujące nowego „mieszkania” dla przyszłej rodziny.
Powyższe informacje zaczerpnięto z czasopisma „PSZCZELARSTWO” 1991/1992 r.
Zachęcamy Państwa do tworzenia ogródków a jeśli jest taka możliwość to nawet ogrodów przyjaznych owadom zapylającym.
Wiele ciekawych informacji znajdą Państwo z artykule Ogród przyjazny pszczołom i innym owadom zapylającym